Ons plan om ons schoolplan te vergroenen en een aantrekkelijker speelplein te maken heeft behoorlijk wat voorbereidingstijd gekost. Met behulp van leerlingen van zowel Maris Belgischpark als onze eigen leerlingraad zijn we in overleg met stadsdeelkantoor, gemeente en ons bestuur tot een opzet gekomen waarbij uiteindelijk 3 varianten worden voorgesteld. Om tot een uiteindelijk definitief ontwerp te komen willen wij onze ouders van school (tevens buurtbewoners) en de bewoners in de directe omgeving van onze school uitnodigen te stemmen en/of ons te voorzien van feedback.
Op de afbeelding hiernaast en via de communicatiekanalen Social schools en huis-aan-huis verspreiding in de directe omgeving kunt u zien wat de wensen zijn van onze (buurt)kinderen.
Natuurlijk speelt veiligheid een belangrijke rol bij de vernieuwing van ons schoolplein. Hieronder leest u extra informatie over welke materialen er gebruikt worden, hoe duurzaam wij ons plein voorstellen en hoe we de veiligheid kunnen waarborgen.
De oppervlakte van ons schoolplein is een behoorlijk aantal m2 voornamelijk stoeptegels. Met de herinrichting willen wij tegels verwijderen en hergebruiken in speelelementen. De stoeptegels die niet hergebruikt worden zullen we via Duurzaam Den Haag afvoeren. Er blijft nog ongeveer 40% bestrating over. Deze bestrating is vooral bij de ingangen om vervuiling van het gebouw of de omliggende straten te verminderen.
Materialen
Het caramelkleurige hout van de speeltoestellen, speelhuisje etc. is Robinia, Europees hardhout (acacia, witte acacia, valse acacia)
Alle stammen, palen, randen zijn gemaakt van Robinia.
Op het speelveldje en de speelheuvel stellen wij voor om Achterhoeks padvast® te gebruiken. Dit is een semi-harde ondergrond die waterdoorlatend is. Ideaal voor sport en spel omdat het na een regenbui vrijwel direct weer te gebruiken is. Door uitsluitend gebroken grind te gebruiken in een nauwkeurig samengestelde korrelgrootte wordt de laag stabiel, stuift het niet, laat het water door, vriest het niet op, loop je het niet mee naar binnen en ziet het er heel natuurlijk uit. Padvast is 100% schoon en is minder hard dan een stoeptegel. Bij het voetbalveldje willen we graag kunstgras van hoogwaardige kwaliteit waardoor het onderscheid met natuurlijk gras nauwelijks te maken valt.
Speeltoestellen en hun ondergrond
Onder de toestellen zal gebruik worden gemaakt van houtsnippers van diverse houtsoorten. Dit is waterdoorlatend en valdempend. De vlonders zijn van Douglashout, een naaldbomensoort oorspronkelijk uit de VS.
Het oorspronkelijke grote speeltoestel op ons voorplein is in 2023 vanwege veroudering verwijderd en nog niet vervangen. Wij stellen een soortgelijk klimtoestel voor. Onlangs is er een nieuw duikelrek geplaatst en een veerelement. Deze zullen mogelijk iets verplaatst worden. Alle speeltoestellen zullen conform de wettelijke verplichte NEN 1176 eisen gebouwd en geplaatst worden.
Vergroening en klimaatadaptatie
Door het verwijderen van tegels en het aanbrengen van groen (gevarieerd en inheems) wordt het plein onthard om biodiversiteit en de infiltratie van regenwater te stimuleren. Waar mogelijk worden materialen, zoals tegels, hergebruikt.